Likumdošana Skaidrojums
TOP novembris - par piedāvājumu iesniegšanu ar 4 stundu nobīdi

Publiskos iepirkumus regulējošajos normatīvajos aktos – likumos un saistītajos Ministru kabineta noteikumos – 2023. gada 1. janvārī stājas spēkā nozīmīgi grozījumi. Lai pasūtītāji varētu atbilstoši sagatavot iepirkuma dokumentāciju, nepieciešams iepazīties arī ar likumu pārejas noteikumiem.

Publisko iepirkumu likuma Pārejas notiekumu 19. punkts nosaka, ka 2022. gadā uzsāktu iepirkumu vai iepirkuma procedūru pabeidz, tai skaitā apstrīd vai pārsūdz, saskaņā ar tiem šā likuma noteikumiem, kuri bija spēkā attiecīgā iepirkuma vai iepirkuma procedūras izsludināšanas vai lēmuma par tās uzsākšanu pieņemšanas dienā.

Savukārt Publisko iepirkumu likuma Pārejas noteikumu 22. punkts nosaka izņēmumus attiecībā uz Publisko iepirkumu likuma 39. panta ceturto daļu, kas regulē rīcību gadījumā, kad konstatēti Elektronisko iepirkumu sistēmas darbības traucējumi. Attiecīgi veikti arī grozījumi Ministru kabineta 2017. gada 28. februāra noteikumos Nr. 107 “Iepirkuma procedūru un metu konkursu norises kārtība”.  Līdzīgs regulējums paredzēts arī Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā un attiecīgajos Ministru kabineta 2017. gada 28. marta noteikumos Nr. 187 “Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkuma procedūru un metu konkursu norises kārtība”.

Līdz ar to Iepirkumu uzraudzības birojs vērš pasūtītāju uzmanību uz minētajos Ministru kabineta noteikumos noteikto pieteikumu/ piedāvājumu atvēršanas laiku ar 4 stundu nobīdi, proti, Publisko iepirkumu likumā (arī Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumā) noteiktajām iepirkuma procedūrām pieteikumu/ piedāvājumu atvēršana un metu konkursos metu atvēršana (ja paredzēta elektroniska metu iesniegšana) notiek ne ātrāk kā 4 stundas pēc to iesniegšanas termiņa beigām.

! Publisko iepirkumu likuma 39. panta ceturtā daļa nosaka, ka sistēmas darbības traucējumu gadījumā sistēmas turētājs pēc sistēmas darbības atjaunošanas pārceļ piedāvājumu vai pieteikumu iesniegšanas termiņu par vienu darbdienu. Minētais regulējums neparedz atkārtotu piedāvājumu vai pieteikumu iesniegšanas termiņa pārcelšanu, proti, iesniegšanas termiņa pārcelšana tiek veikta tikai vienu reizi neatkarīgi no tā, vai pēc termiņa pārcelšanas tiek konstatēti atkārtoti sistēmas darbības traucējumi. Attiecīgi sistēmas turētājs, pārceļot piedāvājumu vai pieteikumu iesniegšanas termiņu par vienu darbdienu, ņem vērā aktuālo (iepriekš noteikto) iesniegšanas termiņu un nosaka to vienādu gan iesniegšanai, gan atvēršanai, proti, šādā gadījumā vairs netiek noteikta atvēršana ar 4 stundu nobīdi. Pasūtītājs ir tiesīgs atvērt piedāvājumus vai pieteikumus uzreiz, iestājoties pārceltajam atvēršanas termiņam.

Kā pasūtītājam rīkoties:
  • Ja iepirkums izsludināts 2022. gadā, bet atvēršana 2023. gadā nav paredzēta ar 4 stundu nobīdi?
    • Piedāvājumu atver laikā, kas norādīts paziņojumā un iepirkuma dokumentācijā. Vienlaikus pasūtītājs šādā gadījumā uzņemas iepirkuma pārtraukšanas risku, kas varētu rasties, ja EIS būs konstatēti darbības pārtraukumi.
  • Ja pasūtītājam publikācijā Publikāciju vadības sistēmā (PVS) tehniski nebija iespējams norādīt citu piedāvājumu iesniegšanas termiņu?
    • Pasūtītājs varēja informāciju norādīt papildu informācijas ailē. Šobrīd pasūtītājs var norādīt piedāvājuma atvēršanu ar 4 stundu nobīdi arī PVS.
  • Ja nav norādīta piedāvājumu atvēršana ar 4 stundu nobīdi, vai jāveic grozījumi?
    • Ja pasūtītājs vēlas mainīt piedāvājuma atvēršanas laiku publikācijā PVS, tas to var nomainīt, neveicot grozījumus.